Zupa prezydenta Kwaśniewskiego

Niezwykle popularną w naszym kraju modelem żywienia jest dieta kapuściana. Stosowaną w niej Niskokalroyczna zupa warzywnazupę na bazie kapusty spożywał nawet były prezydent Polski Aleksander Kwaśniewski. Stąd też zrodziła się nazwa „zupa Kwaśniewskiego”. Nie należy jej jednak mylić z nazwiskiem słynnego polskiego dietetyka Jana Kwaśniewskiego.

Zasada diety jest bardzo prosta. Znacznie różni się ona chociażby od diety z Kopenhagi. Im więcej zjemy zupy kapuścianej, tym więcej schudniemy. Oto przepis na zupę pozwalający przygotować porcję, która powinna wystarczyć na cały tydzień diety. Należy pamiętać, ze przygotowany produkt należy przechowywać w lodówce.

Potrzebujemy jednej główki białej lub włoskiej kapusty, sześć dużych i drobno posiekanych cebul, sześć świeżych pomidorów (użyte mogą być także pomidory z puszki), dwie papryki, 25 dag marchewki, jeden pęczek selera naciowego oraz przyprawy. Mogą nimi być pietruszka, pieprz, curry, koperek, szczypiorek, czosnek, estragon, oregano lub bazylia.

Aby przygotować składniki musimy najpierw poszatkować kapustę, następnie pokroić pomidory (wcześniej obrane ze skórki), seler , marchew oraz paprykę. To wszystko zalewamy trzema litrami wrzącej wody wody i gotujemy aż do momentu, kiedy składniki staną się miękkie. Trwa to z reguły około pół godziny. Po dziesięciu minutach należy zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. Kolejnym etapem jest przyprawienie wywaru. Należy pamiętać, aby do zupy nie dodawać soli ani tłuszczu. Nie jest dopuszczalne nawet doprawianie jej kostkami rosołowymi. Ewentualnie możemy przyprawić ją sosem sojowym, jednak nie jest to warunek konieczny. Bardzo ważnym jest, aby została ona przygotowana ściśle według przepisu.

Wszystkie składniki można także podzielić na porcje i przygotowywać cyklicznie – nawet codziennie bez konieczności odgrzewania. Zupa kapuściana dostarcza bardzo niewielka ilość kalorii, dlatego można ją jeść w dużych ilościach i dosyć często. Jej zaletą jest natomiast bogactwo cennych dla naszego organizmu witamin. Można również spożywać ją w postaci zmiksowanego w blenderze kremu. Ścisłe przestrzeganie przepisu daje wymierne efekty w postaci utraty wagi o około siedmiu kilogramów w ciągu tygodnia.